vrijdag 7 maart 2014

Sneeuwuil. Snowy Owl, Bubo scandiacus

Nederland is in Februari en Maart van het jaar 2014 in de ban van de Sneeuwuilen die heir verblijven, ze zijn meegekomen op een containerschip vanuit Canada ze waren met zeven stuks en bij Spanje en Frankrijk zijner al een paar weggevlogen. Nu verblijven er dus twee (vrouwtjes) op Vlieland en daar ben ik naar toe geweest, wat een prachtig mooi beest is dit. Verschil tussen beide geslachten is duidelijk. Volwassen mannetjes zijn sneeuwwit terwijl vrouwtjes gestreept zijn. In hetzelfde gebied leeft ook de iets grotere laplanduil (Strix nebulosa). De lichaamslengte bedraagt 55 tot 70 cm en de spanwijdte is 1,50 tot 1,60 meter en het gewicht 1 tot 2,5 kg. Ze kunnen gemiddeld 20 jaar oud worden. Sneeuwuilen nestelen in een kuil op de grond die ze bekleden met veertjes, mos en bladeren. Dankzij hun goede schutkleur vallen ze tijdens het broeden nauwelijks op. De broedtijd bedraagt 27 tot 34 dagen. Kuikens verlaten na zo’n 25 dagen regelmatig het nest. Vliegen lukt dan nog niet, na ongeveer twee maanden wel. Volwassenheid bereiken kuikens op tweejarige leeftijd. De legselgrootte varieert met het voedselaanbod. Dit ligt tussen de 3 en 14 eieren. In lemmingrijke jaren is het aantal eieren het grootst. Hieronder volgen een paar foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen